Bæredygtig mad

Del siden:

Bæredygtig mad til en sulten planet

Vi bliver flere og flere mennesker på kloden, i 2050 vil der være 9 milliarder mennesker og det øger presset på vores fødevareproduktion. For at få mad nok til så mange mennesker, skal vores fødevareproduktion næsten fordobles, men det er ikke muligt med vores nuværende produktionsmetoder. Der er ikke meget land tilbage som vi kan opdyrke, vi overfisker havene og produktionen kræver enorme mængder energi og udleder store mængder forurening.

For at få mad nok i fremtiden, må vi derfor finde nye fødekilder, som giver mad nok til alle, uden at overforbruge jordens resurser. Disse kaldes bæredygtige fødekilder.

Bæredygtige fødekilder sætter et minimalt aftryk på jordens resurser, miljø og klima, så produktionen ikke overudnytter jordens bæreevne. Samtidig skal det kunne mætte en stigende befolkning og maden skal derfor kunne produceres i store mængder og til priser, de fleste mennesker på jorden har råd til.

Tang og insekter på menuen

Insekter er en bæredygtig fødekilde, som allerede bliver spist over det meste af verden. Insekter er fyldt med proteiner, vitaminer og mineraler og er nemme at producere i større mængder. Tilmed smager insekter rigtig godt, læs her hvorfor insekter kan være en lækker del af løsningen på fremtidens fødevaremangel.

Tang er ligesom insekter en bæredygtig fødevare med mange anvendelsesmuligheder. Tang kan nemt dyrkes i store mængder og indeholder 10-20 gange så mange vitaminer og mineraler som grøntsager dyrket på jorden.

Spis klimavenligt

Vores madproduktion er en stor belastning for klimaet, men nogle fødevarer er en markant mindre belastning end andre. Læs her, hvordan du med simple råd, kan spise klimavenligt og være med til at mindske de klimaproblemer madproduktionen medføre. Samtidig er det både sundt og billigt.

Undgå madspild

For at få en mere bæredygtig fødevareproduktion og mad nok til alle, er det vigtigt at vi mindsker madspild. Der smides hvert år 700.000 tons mad ud, alene i Danmark. Det er problematisk dels fordi maden kunne have mættet andre mennesker, og dels fordi der er spildt resurser på at producere, transportere og tilberede maden, samt resurser til at afskaffe maden efterfølgende. Det vurderes, at madspild koster danskerne 11,6 milliarder kr. om året. Læs om hvordan du kan være med til at mindske madspild til gavn for både miljøet, den stigende befolkning og din egen økonomi.

Hvorfor ikke?

"Vi spiser østers, rejer og snegle, så hvorfor ikke insekter?"

Arnold Van Huis,
hollandsk professor og rådgiver for FNs mad og landbrugsorganisation

Intro

Insekter er fyldt med vitaminer og mineraler


til top