Brug ovnen mest effektivt

Del siden:

Sådan bruges ovnen mest energieffektivt

  • Fyld ovnen op – steg og bag samtidig 
    Alt, der skal have samme temperatur, kan tilberedes samtidig. Hvis f.eks. kød eller fisk tilberedes samtidig med kartofler og dessertkage, kan du spare ca. 60 % på elforbruget. I en varmluftovn kan du bruge flere plader på samme tid.
  • Udnyt for- og eftervarmen 
    Udnyt forvarmen ved at sætte alle retter og bagværk i den kolde ovn. Herefter indstiller du temperaturen. Efter den tilberedningstid, som fremgår af opskriften, slukker du ovnen. Lad maden stå i ovnen i yderligere 5-10 minutter. Det sparer 10-25 % el.
  • Tø op først 
    Det tager længere tid og bruger ca. 30 % mere el at tilberede en frossen steg i ovnen i forhold til en optøet. Tø op i køleskabet i god tid. Du sparer el, og stegen bliver bedre.
  • Gryde i stedet for ovn 
    Hvis det er muligt, så tilbered maden på kogepladen eller i mikroovnen i stedet for i ovnen. Så sparer du op til 70 % på din elregning.
  • Miniovn 
    For miniovnen gælder samme råd som for den almindelige ovn. I forhold til den store ovn sparer miniovnen el, men det gælder kun ved kortere tilberedningstider på under 45 minutter.
  • Mikrobølgeovn 
    En mikroovn er mere energieffektiv end en almindelig ovn, fordi den forkorter tilberedningstiden væsentligt. Brug derfor den, hvis maden egner sig til det.
Brug ovnen mest effektivt

KILDER

Center for Energibesparelser (sparenergi.dk)


til top