Lav forsøg med kuldioxid

Del siden:

Der er CO2 i meget af det, du spiser og drikker. Fx er boblerne i en sodavand og de mange små hulrum i brød og kager – CO2.

Når du bager et brød eller en kage, skal du som regel bruge enten gær eller bagepulver, for at få brødet eller kagen til at hæve. Uanset om du bruger gær eller bagepulver, så dannes der CO2 under hævningen. Det er CO2, der får dejen til at blive let og luftig.

Det kan du vise ved følgende forsøg: 

Oekolariet _co 2-i -hverdagen -forsoeg -med -kuldioxid

[1.6] Sørg for at sugerøret når helt ned i bunden af CO2-indikatoren.

 

Tjek at ballonen nemt kan sættes på sodavandsflasken som vist på tegningen.


Hæld cirka 10 ml rød CO2-indikator i reagensglasset, og stil glasset i stativet. Fyld bagepulveret i sodavandsflasken og hæld 1 dl eddike over bagepulveret. Sæt hurtigt ballonen på flasken, og hold enden af sugerøret ned i CO2-indikatoren i reagensglasset.

Brug

  • 1 tom ½-liters sodavandsflaske
  • 1 dl eddike
  • 1 spiseske bagepulver
  • 1 sugerør
  • 1 ballon
  • 1 saks
  • 1 reagensglas med stativ
  • 10 ml rød CO2-indikator
  • 1 tragt.


CO2-indikator er en væske, der skifter farve fra rød til gul, når der blandes CO2 i væsken. Se evt. forsøget CO2 i luften.

Overvej

  • Hvad sker der i sodavandsflasken?
  • Hvor hurtigt går processen?
  • Hvad sker der med CO2-indikatoren?
  • Hvilken luftart dannes der, når bagepulver og eddike blandes?
  • Kan du lave andre forsøg, der viser, at vi bruger CO2 i vore madvarer og drikkevarer?


til top