Bue Logo Til forsiden

15.6.12 Spis dit ukrudt

Pressemeddelelse fra Økolariet 15.6.12

Økolariet har plantet hele taghaven til med ukrudt. Mange mennesker kæmper en brav kamp i haven med at holde ukrudt fra bede og stier, og det kan give ømme rygge og nogle gange medføre brug af plantegifte.
Men der findes en anden og mere positiv historie om ukrudt, som Økolariet gerne vil fortælle med en ny udstilling på taghaven.

Ikke alt ukrudt behøver at være uønsket i haverne. Det kan nemlig ofte spises med velbehag. Hvis man ikke har have, kan man samle ukrudt i naturen, som fx restaurant Noma og andre stjernerestauranter allerede gør. I år er københavnske supermarkeder gået så langt som til at sælge brændenælder og skvalderkål flot indpakket til 15 kr. for en bakke med et par hundrede gram. Det gik som varmt brød.

Det er altså ikke ny viden alt sammen, og fra gammel tid har vi naturligvis anvendt vilde urter til madlavningen. 

På Økolariets taghave har vi derfor inddelt små haver med urter fra skoven, urter fra have, mark og hegn, samt urter fra stranden. Der er også bede med spiseblomster. Selv om det er i forårs- og forsommerperioden, at ukrudt er særligt delikat til madlavning, holder vi udstillingen åben helt frem til oktober, hvor vi følger urternes udvikling og afblomstring over året.

I Økolariet kan de besøgende også få gode råd om anvendelsen af ukrudtet.
Hvad med en lækker suppe af brændenælder og skvalderkål? 
Pluk de nye urteskud, skyld dem og nip grove stilke af. Hak dem groft. Kom mel, smør og mælk i en tykbundet gryde, og bag det sammen på lavt blus under konstant omrøring. Tilsæt bouillon og løvstikke, og lad det hele koge godt igennem – ca. 15 min. på lavt blus. Kom nælder eller skvalderkål i blenderen, og så videre.
Resten af opskriften kan fåes i Økolariet sammen med opskrifter med ramsløg, mælkebøtter og meget mere. 

For yderligere oplysninger 
Kontakt Økolariet og projektleder Bente Lene Hansen, benle@vejle.dk eller 76812059