Bue Logo Til forsiden

Stor spritny udstilling om Dyr i Krig åbnes til skolernes vinterferie.

Økolariet er et viden- og oplevelsescenter i Vejle . Beliggende stenkast fra Vejle Banegård.

Økolariet udvikler hvert år særlige samfundsaktuelle naturvidenskabelige udstillinger som kombinerer spændende kulisser, films, effekter og interaktive videnskærme.

Økolariet har de seneste 6 måneder  udviklet en spritny særudstilling dyr i krig - med nyttig sparring fra blandt andet forsvarskommandoens hundetjeneste i Karup.

Udstillingen blev indviet i dag og blandt gæsterne var 4 brevduer og schæferhunden Gustav. 

Sergent John Rasmusssen fra Flyvestation Karup og viceborgmester Søren Peschardt fra Vejle Kommune klippede snoren til udstillingen, som øjeblikkeligt blev invaderet at 2 videnbegærlige skolegrupper. 

I udstillingen Dyr i Krig vises og opleves de specielle egenskaber som visse dyr har, og som kan anvendes i forsvarets tjeneste. Heste, hunde, katte, delfiner, duer og mange flere racer har deltaget i freds-, forsvars- og krigssituationer. Til stor hjælp for soldater verden over. 

Det er vigtigt at fremhæve at Økolariets holdning til krig - ikke overraskende – er, at krig skal være den sidste løsning der vælges når der er uoverensstemmelser mellem folkeslag eller religioner.

Det kan være svært i dag at forstå hvad der f.eks. drev beslutningstagere i Europa til at fremprovokere og fortsætte krige som kostede mere end 10 mio. menneskeliv i Europa 1. verdenskrig og 50 mio. menneskeliv under 2. verdenskrig. 

Men endnu flere menneskeliv var sandsynligvis gået tabt, hvis vi ikke krigenes parter havde anvendt dyr til dels praktiske opgaver og dels moralsk støtte, i de ekstremt pressede situationer soldater er udsat for. 

Krig og ufred på store krigspladser er i vor tid heldigvis overtaget af forebyggende arbejde og observationer mod terrorisme, samt af mere spredte krigshandlinger.

Men også i dag, sker der forfærdelige ting i krigszoner og stadigvæk har soldater i krigszoner levende dyr som hjælpere. Også selv om flere krigsopgaver nu er lagt i hænderne på robotter og de mennesker som på lang afstand programmerer og styre robotterne. 

Udstillingen i Økolariet er ikke udviklet for at fortælle om krig og ødelæggelse, men er lavet for at fortælle den mere naturvidenskabelige baggrund for at netop heste, hunde, duer, delfiner, snegle  m.fl. er anvendt med succes i krigszoner og i forsvaret. I udstillingen kan de besøgene lære om dyrenes særlige evner og om hvordan robotter og droner i nogen grad erstatter dyrene i  krigstjeneste.  I et særligt afsnit af udstillingen kan de besøgende prøve egne evner i forhold til dyrenes evner.

Alt sammen tankevækkende viden for mange børn, unge og voksne. Og udstillingen passer fint til et af hovedmålene med Økolariet, nemlig at formidle samfundsaktuel og gerne overraskende naturvidenskab til husets 50.000 gæster om året fra nær og fjern.

Der er gratis adgang til Økolariets udstillinger og med de mange ferieaktiviteter for alle aldre vi har i uge 7, forventer vi et stort rykind.

Udstillingen om dyr i krig er åben hele året i Økolariet fra lørdag den 8. februar frem til 1. december 2014