Bue Logo Til forsiden

Har du lyst til en lille pause fra byturen i Vejles centrum, er du velkommen til at nyde en kop kaffe eller en is på Økolariets hyggelige taghave. Her er der netop åbnet en ny udstilling med titlen, ”Mere liv i haven”, hvor du kan få inspiration til, hvordan du med små ændringer kan gøre din egen have mere spændende for både dig selv og dyrelivet i dit område. 

En oase i byen
Find en af de mange solrige hyggekroge på Økolariets taghave og nyd synet af smukke sommerfugle og deres larver, der æder løs af de brændenælder, vi har plantet til dem. Følg også de travle bier, der henter mad hjem til deres bo eller musvitparret og blåmejseparret, der har travlt med at fodre deres unger. Et par af musvitterne har dog ikke helt styr på valg af bolig. De er nemlig flyttet ind i en fuglekasse, vi tydeligt har markeret med “STÆR”! En vipstjert har også været forbi flere gange for at se de mange boliger an og nu venter vi spændt på at se, om den lader sig lokke af ét af de gode boligtilbud. 

Taghaven er en ren oase og er et smuthul ud af en travle hverdag. Samtidig har den en dejlig udsigt ud over byen. 

Vild på den gode måde
Vil du selv indrette en have, som dyrene sætter pris på, er det vigtigt, at du lader den være lidt vild. Et hjørne med f.eks. brændenælder, et hegn af kvas, hjemmehørende blomster og buske, som levested eller føde for insekter og fugle, vil blive værdsat. Et område eller bed med vilde blomster er både smukt at se på og godt for havens insekter og fugle. 

Projektleder Bente Hansen, der har stået for indretningen af taghaven siger, at en naturvenlig have har rigtig mange fordele: 

”I en have, der får lov til at være lidt vild, bruger du mere tid på at nyde og mindre tid på at yde samtidig med, at du hjælper dyrelivet. Man kan sige, at du får to fluer helt uden at slå noget som helst. Det er da smart!” Har du lyst til at få ideer til at ændre din have, er der masser af information og inspiration at hente på Økolariets taghave." 

Det er SMART at samarbejde
Er du interesseret i at høre og lære mere om natur og det arbejde, der foregår med at passe på naturen uden for vores haver, er Økolariets nye særudstilling “SmartNatura” værd at besøge. Meget af den danske natur administreres af landmænd, og det er derfor vigtigt, at arbejdet med at passe på den danske natur foregår i et positivt samarbejde mellem myndigheder og landmænd. I udstillingen møder du en repræsentant for kommunen, rådgiveren og landmanden, der fortæller om samarbejdet. Du kan også få inspiration til, hvordan du selv kan opleve og hjælpe med at passe på den store natur f.eks. ved at gå ind i et kogræsserlav. 

Særudstillingerne er åbne hele sommeren. Alle er velkomne.

Fotomaterialet kan hentes i stort format ved at klikke på billederne

Foto 1 Blaamejsefamilie Foto 2 Hyggeligste Have

Foto 1: På Økolariets taghave er der flyttet en blåmejsefamilie ind en af fuglekasserne


Foto 2: Byens absolut hyggeligste taghave findes i Økolariet  

 

Kontaktpersoner:
Generelt: Niels Nørgaard, økolarieleder.
Mail: nieno@vejle.dk og tlf.: 76 81 20 50 / 2929 2046. 

Vedr.: Mere liv i haven
Bente Lene Hansen, projektleder i økolariet.
Mail: benlh@vejle.dk  og tlf.: 76 81 20 59.

Vedr.: SmartNatura
Mads Fjeldsø Christensen, biolog og projektleder i Natur og Friluftsliv, Teknik og Miljø. Mail: mafch@vejle.dk  og tlf: 76 81 24 77 / 2129 3014.