Bue Logo Til forsiden

Insekterne indtager Økolariet Når Økolariet slår dørene op for en ny sæson, bliver det med højaktuelle emner i årets nye udstillinger, lækre vinterferieaktiviteter og en rigtig god mavefornemmelse af igen at kunne tilbyde gæsterne spændende og lærerige oplevelser.

”Økolariet har lagt sig i selen for at imødekomme gæsternes behov med udvidede åbningstider. Samtidig har vi hele tiden fokus på at tilbyde endnu flere gode oplevelser og aktiviteter. Sidste sæson havde vi en del nye tiltag som f.eks. fodring af vores dyr - en aktivitet, der var meget populær. Sammen med alle vores andre tilbud var det medvirkende til, at sidste år var et rekordår med næsten 60.000 glade gæster. Den succes håber vi at kunne gentage i 2016,” siger økolarieleder Niels Nørgaard.

Gratis proteinrig insektkage til de første 100 gæster
I år bliver der endnu flere dyr, som skal fodres, når Økolariets nye udstilling ”Undskyld! Der er en orm i min kage” åbner. Her bliver gæsterne mødt af græshopper, fårekyllinger og larver som eksempler på fremtidens bæredygtige mad. Udstillingen er åben fra lørdag den 13. februar kl. 10.00. De første 100 gæster vil blive budt på kaffe og kage med lækre proteinrige insekter.

”Vi har lavet en udstilling om spiselige insekter i helt nye rammer. Vi har nemlig opbygget en diner i et af vores udstillingslokaler, hvor gæsterne kan se, hvordan insekter kan indgå som en helt naturlig del af menukortet. I udstillingen kan du både game, quizze, få overraskende informationer og tage et hvil, mens du ser på de mange lækre retter med insekter, som dog kun er til udstilling og ikke til salg,” fortæller Økolariets nye projektleder Pernille Kjølholt.
 
Bylaboratoriet viser ”Vejle - en resilient (robust) by”
Den anden store udstilling ”Vejle - en resilient by” vises i Bylaboratoriet, som ligger i forlængelse af Økolariet. Den handler om, hvordan vi vender fremtidens udfordringer til styrker og muligheder. Hvordan arbejder vi for, at Vejle skal være en levende og velfungerende by både i gode og i dårlige tider med bl.a. klimaforandringer, sociale og økonomiske udfordringer.


Vejle - en del af globalt netværk
Vejle er udvalgt af Rockefeller Foundation til at deltage i netværket ”100 Resilient Cities” sammen med bl.a. New York, Rio de Janeiro, New Orleans og London. I netværket arbejder byerne med at blive mere robuste over for de fysiske, sociale og økonomiske udfordringer, der i stigende grad er en del af det 21. århundrede.

Jonas Kroustrup, som er Chief Resilience Officer i Vejle Kommune og står i spidsen for arbejdet med resiliens i Vejle, udtaler:

”Vi er i Vejle blevet udvalgt til det verdensomspændende netværk som eneste nordiske by. Det er vores ambition, at Vejle skal være et fyrtårn i Skandinavien, når det handler om resiliens. For at lykkes med at integrere en tankegang som resiliens i bevidstheden hos den enkelte borger, er det vigtigt at informere og involvere bredt. Netop derfor handler ét af fokusområderne om samskabelse - at vi samarbejder med det udgangspunkt, at vi alle deler udfordringerne, og at alle har noget at bidrage med. Med Økolariets udstilling, som har op mod 60.000 besøgende om året, kan jeg ikke ønske mig et bedre udstillingsvindue, når det handler om at udbrede kendskabet til resiliens.” 

 
Sådan sorterer du affald - få tip på udstillingen ”Når skidt er godt”

Til april får alle borgere i Vejle nye, to-delte affaldsbeholdere. Hvis du stadig er i tvivl om, hvordan du nu skal sortere dit affald, kan du få informationer og se de nye beholdere, som vi har fyldt op med affald, der er sorteret korrekt. Det viser Økolariets udstilling ”Når skidt er godt”.

Lav et insekt – og spis det

I vinterferien har vi insekter på aktivitets-menuen. Du kan bygge dit eget insekt, gå på insektjagt i udstillingerne eller lave konfekt med spiselige insekter! Der er også foredrag om spiselige insekter, og du kan tage på en naturtur i byen med naturvejleder Steen Hedrup. Se mere om vores aktiviteter og samlede program i vinterferien på Økolariets hjemmeside: www.okolariet.dk.

Vi har åbent alle dage i vinterferien, fra lørdag den 13. februar til og med søndag den 21. februar kl. 10 - 16.


Den officielle åbning
Den officielle åbning af begge udstillinger for særligt inviterede og pressen finder sted fredag den 12. februar 2016. Her åbner Søren Peschardt, 1. viceborgmester og formand for Natur- og Miljøudvalget, Vejle Kommune, udstillingen ”Undskyld! Der er en orm i min kage” og Peder Hummelmose, formand for Teknisk Udvalg, Vejle Kommune, åbner udstillingen ”Vejle – en resilient by”.

Faktaboks
Resiliens betyder modstandskraft eller robusthed overfor de klimamæssige, sociale og økonomiske udfordringer, individer, fællesskaber eller systemer måtte blive udsat for i det 21. århundrede.

Kontaktpersoner
Niels Nørgaard, økolarieleder, Teknik & Miljø, Vejle Kommune. Mail: nieno@vejle.dk og tlf.: 29 29 20 46.