Bue Logo Til forsiden

Økolariets nye særudstilling: ”Energi – Tilbage til fremtiden” åbner lørdag den 11. februar. Gennem interaktive udstillinger, quizzer og flotte 3D animerede kulisser vil det være muligt at få et indblik i, hvad energi er, hvad vi bruger den til og hvor den kommer fra. I vinterferien er der masser af energiaktiviteter og konkurrencer: Hvem kan fx bygge den hurtigste jetbåd.

Ny særudstilling om energi

I Økolariets nye, store særudstilling ”Energi – Tilbage til fremtiden” har vi skruet helt op for oplevelserne. Du kan fx ringe til fortiden og høre, hvilken type energi vi brugte i gamle dage, og hvis du selv har lyst til at lave energi, kan du hoppe en tur op på cyklen eller dreje med håndsvingene. Til udstillingen har vi blandt andet fået produceret en virtual reality film, hvor du kan følge strømmens rejse fra vindmøllen, gennem ledningen og ud i lamperne. Du kan se de store vindmøller på havet dreje rundt, opleve vindens susen i kæmpeskyen, og du kan forme landskabet i sandboksen, så det er ideelt til vindmøller. Her bliver du også klogere på andre vedvarende energikilder som fx biomasse. 

”Det er vigtigt, at have både sanseoplevelser og praktiske eksperimenter, hvor gæsterne selv kan deltage. Det er noget, vi har prioriteret højt i den nye udstilling, hvor vi blander flotte, 3D animerede kulisser, film og animationer med en masse hands-on, hvor gæsterne selv skal være aktive. På den måde har man det sjovt samtidig med, at man får noget viden om forskellige energikilder. Spørgsmålet er jo, om vi ikke er nødt til at bruge endnu flere vedvarende energikilder i fremtiden, hvis vi skal forhindre klimaforandringer og sikre en bæredygtig udvikling”, siger leder af Økolariet, Niels Nørgaard.

Økolariets nye energiudstilling er yderst aktuel i en tid, hvor jordens klima er truet af vores umættelige behov for energi fra kul, olie og naturgas. I Danmark er forbruget af fossile brændstoffer faldende, men på verdensplan betyder det stigende befolkningstal og den stigende levestandard, at vi fortsat brænder mere og mere fossilt brændstof af. I Danmark og EU har vi besluttet, at vi skal erstatte de fossile brændstoffer med energi fra vedvarende energikilde inden 2050. Det bliver en kæmpe udfordring, som vil påvirke os alle og den måde, vi indretter vores samfund på.

Udstillingen er planlagt til at stå i to år med udskiftninger og opdateringer undervejs. I år har vi et særligt tema om atomkraft. Måske er det ikke så farligt, som mange måske går og tror? Det og meget mere kan du få svar på i udstillingen, der åbner lørdag den 11. februar.

2. år med rekord stort besøgstal

Økolariet opnåede besøgsrekord både i 2015 og 2016, og vi er overbevist om at den nye udstilling om energi kan give et hattrick, så vi i år kommer over de 60.980 gæster, der besøgte os sidste år. Vi har gjort det nemmere at besøge Økolariet, da vi nu har åbent alle ugens dage fra kl. 10 til 16 fra vinterferien og frem til december.

Vinterferieaktiviteter

Der er masser af energi til hele familien i vinterferien. Energi i den forstand, at der er sjove aktiviteter hvor energi, som vind-, luft- og motorenergi indgår. Hvad med at bygge en sej ”Energist-robot”, som er en tegnerobot, der kan tegne de sjoveste tegninger. Eller kreér en båd, som kan sejle med luft fra en ballon og et sejl, du selv laver. ”På vores taghave har vi indrettet en række vandløb, hvor børnene kan dyste om hvis båd der kan sejle hurtigst og gad vide om det er luftenergien eller vindenergien der er hurtigst?” siger Økolariets koordinator Gitte Nørrebo Sørensen.

Er familien til Lego-byggeri er der mulighed for at være med til, at bygge en bæredygtig Energiby med elbiler, soltage, vindmøller, energihuse og hvad fantasien ellers kan byde på.

Økolariets naturvejleder tilbyder i løbet af ferien to gratis naturture og du kan tage med på besøg på AffaldGenbrug med Madam Skrald og hører om sortering af affald.

 

Faktaboks: Viden- og oplevelsescentret Økolariet har åben alle dage kl. 10-16. Læs mere om udstillinger og aktiviteter på www.okolariet.dk

 

Kontaktpersoner:

Niels Nørgaard, leder Økolariet, tlf. 7681 2050, mail: nieno@vejle.dk

Gitte Nørrebo Sørensen, adm. Koordinator, tlf. 7681 2051, mail: gitns@vejle.dk