Bue Logo Til forsiden

Økolariet i Vejle åbner 10. februar en ny særudstilling om biodiversitet. Det sker oven på en sæson, hvor oplevelsescentret havde publikumsrekord på flere end 80.000 gæster

Det myldrer med dyr, sjove oplevelser og aktiviteter, når Økolariet slår dørene op til en ny sæson lørdag 10. februar. Her er både store og små dyr, lort, kryb og kravl, et talende træ og sågar en dinosaur.

I den nye særudstilling om biodiversitet, kan gæsterne komme helt tæt på den mangfoldighed af dyr og natur, der findes i Danmark. Gæsterne kan se og høre ulven tude mod månen – hvis de tør - og få informationer om ulve i Danmark. Man kan også komme helt tæt på en prustende bison og dens lort, som er et paradis for småkravl.

I udstillingen fortæller det gamle træ ”Niels Ege” historier fra et langt liv, alt imens dyrene piler rundt på væggene. Det lille rålam putter sig under træet, uglen og alle småfuglene gemmer sig i kronen, og råbukken står stolt og ser på.

”Biodiversitet er et svært ord, men det betyder faktisk bare mangfoldigheden af liv - af dyr, planter og svampe. Vi mennesker er rigtig gode til at brede os i naturen, og det går desværre ud over mangfoldigheden. Derfor er mange arter truet i dag. Vi forbinder nok ofte truede dyr med isbjørne eller pandaer, men i virkeligheden er der også sårbar natur og truede dyr lige uden for vores egne vinduer. Derfor fokuserer udstillingen på dansk natur,” fortæller Økolariets leder Niels Nørgaard.

I udstillingen er der både sanseoplevelser, animationer, fortællinger og mere uddybende information om biodiversitet. Der er også et rum til eftertanke og refleksion, hvor gæsterne selv kan tage stilling til, om det egentlig er et problem, at vi udrydder en masse arter. Kan vi leve lige så godt i en verden uden fx isbjørne, eller giver de en værdi, selv om vi måske aldrig selv får en at se?

”Sidste år havde Økolariet publikumsrekord med over 80.000 gæster og blev bedømt til at være Vejles bedste servicevirksomhed. Det kan vi alle være stolte af. Måske skyldes succesen, at udstillingerne formidler aktuelle emner på en kreativ og involverende måde. Det bliver interessant at se, hvordan publikum tager imod den nye udstilling,” siger formanden for Natur- og Miljøudvalget Karl Erik Lund.

Vild natur med vilje

Aktiviteterne i vinterferien står også i dyrenes og naturens tegn. Det er Vild natur med vilje, og for ungerne og andre friske folk er der en vild udfordring for både krop og hjerne i den helt nye aktivitet ”Sved og Svar”: Hvis du er klog som en ugle, snu som en ræv og hurtig som en hare, kan du med garanti besvare spørgsmålene om dyr og natur på den elektroniske væg.

Værkstederne er fyldt med LEGO, Playmais (majs-byggeklodser), papir og farver, så alle kan komme og bygge eller male fantastiske dyr og spændende natur. Alle de flotte figurer bliver en del af et landskab, der vil vokse frem i løbet af ugen. Det er gæsterne, som bestemmer, hvordan det kommer til at se ud. Hver dag udtrækkes også en tegning eller et maleri, der får en præmie. 

Rundt i udstillingerne er der gemt en masse skattekister, der alle indeholder små informationer og spor fra forskellige dyr, man skal gætte. Hvem har gnavet af koglen, hvem har tabt lidt pels, og hvem har lagt lorten? Efter ferien udtrækkes 3 vindere, der alle får en præmie.

Der er også mulighed for at komme på ture ud i den virkelige natur med Økolariets naturvejleder eller komme med på en rundvisning på AffaldGenbrug. Se mere på www.okolariet.dk

 

Økolariet har åben alle dage i vinterferien fra 10. februar kl. 10-16. 

 

Kontaktpersoner:

Karl Erik Lund, formand for Natur- og Miljøudvalget, mail: kaelu@vejle.dk tlf. 20 61 54 80

Niels Nørgaard, Leder af Økolariet, mail: nieno@vejle.dk tlf. 7681 2050

Hanne Rasmussen, projektleder udstillinger, mail: hatra@vejle.dk tlf. 7681 2057

Gitte Nørrebo Sørensen, koordinator ferieaktiviteter, mail: gitns@vejle.dk tlf. 7681 2051