Bue Logo Til forsiden

Madspild i tal

undgå madspild.jpg

Det ser måske ikke ud af meget, når man smider en agurk ud, der er blevet for gammel, men det løber op i enorme mængder mad. I Danmark smides der 700.000 tons mad ud hvert år. Heraf udgør de danske husholdninger 260.000 tons.

Her ses årligt madspild pr. person i forhold til husstandens størrelse

1 prs.             98 kg.

2 prs.             65 kg.

3 prs.             67 kg.

4 prs.             57 kg.

5 prs.             46 kg.

6 prs.             52 kg.

Madspild mærkes også på pengepungen - beregninger viser at danske familier i gennemsnit mister 10.000 kr. om året i madspild.

Madspild på globalt plan

I de industrialiserede lande vurderes madspild til at udgøre 40% af den producerede mad og spildet sker primært i detailhandlen og i husholdningen. I ulandene er madspildet også på 40%, men her sker tabet primært i produktionen grundet dårlig infrastruktur og produktionsforhold. Det kræver derfor forskellige tiltag at begrænse madspild i hhv. indistrialiserede lande og i ulande. I ulandene kræver det udvikling af deres landbrug, infrastruktur og fødevarehåndtering, mens det i industrialiserede lande kræver ændrede vaner hos forbrugerne og detailhandlen. Det er derfor vigtigt at vi som forbrugere tager aktiv stilling til problemerne med madspild. 

 

Madspild i tal

Det er vigtigt at forbrugerne tager aktivt stilling til problemerne med madspild.