Bue Logo Til forsiden

Kog kartoflerne rigtigt

oekolariet_viden-om_billede.jpg

Vi bruger energi, når vi tilbereder vores mad. Derfor er det vigtigt, at vi også tænker på energiforbruget, når vi laver mad.

Med dette forsøg kan du undersøge, om du kan spare på energien, når du koger dine kartofler:

Oekolariet _energi -til -mad

[2.4] Jo længere tid kartoflerne koger, jo mere energi bliver der brugt.

 

Skræl dine to kartofler. Kartoflerne skal være lige store og veje lige meget, når de er skrællede.

Kom kartoflerne i hver sin kasserolle. Hæld vand på kartoflerne. I den ene kasserolle skal vandet stå 2 cm over bunden. I den anden kasserolle skal vandet stå 8 cm over bunden.

Tilsæt 1 knsp. salt i den første kasserolle og ½ tsk. salt i den anden kasserolle. Sæt låg på begge kasseroller. Tænd for varmen og sørg for, at der hele tiden er skruet lige højt op for begge kasseroller. Noter starttidspunktet.

Stik i kartoflerne med kødnålen, når de har kogt i cirka 15 minutter.

Når en kartoffel er kogt færdig, tages kasserollen af varmen, og vandet hældes fra. Noter tidspunktet.

Fortsæt forsøget til begge kartofler er kogt færdig.

Brug

 

  • 2 lige store kartofler
  • 1 vægt
  • 2 ens kasseroller med låg
  • 2 ens kogeplader
  • 1 kødnål
  • 1 kartoffelskræller
  • vand
  • groft salt
  • lineal
  • 1 ur

 

Overvej

 

  • Kan du smage forskel på de 2 kartofler?
  • Hvor stor forskel er der i den tid, det tager at koge de 2 kartofler?
  • Kan du sige noget om, hvor stor forskel der er i energiforbruget?
  • Hvordan kan man spare på energien, når man koger kartofler?
  • Kan du bruge dine erfaringer ved tilberedning af andre madvarer? – hvilke?

 

Se også...