Bue Logo Til forsiden

CO2 i hverdagen

Mange voksne snakker om drivhuseffekten. I TV og radio ser og hører vi om, at klimaet bliver varmere på grund af drivhuseffekten. Men hvad er drivhuseffekten egentlig? Og hvorfor bliver det varmere inde i et drivhus end udenfor drivhuset?

Du oplever det faktisk tit:

Selvom Solen skinner, kan du godt komme til at fryse, hvis du sidder stille udendørs. Men hvis du sidder indendørs bag en stor rude, vil Solens stråler hurtigt få dig til at svede. Når Solens stråler rammer din hud, jorden eller noget andet, så bliver strålerne til varme.

Ude i den frie luft, vil varmen hurtigt blive afgivet til omgivelserne; men inde bag en rude vil varmen ikke forsvinde så hurtigt.

[1.1] Solens stråler går let gennem glasset ind i drivhuset; men varmen fra drivhuset har svært ved at komme gennem glasset.

oekolariet_co2-i-hverdagen2.jpg [1.8] Drivhusgasserne i atmosfæren forhindrer varmen i hurtigt at forsvinde ud i rummet.

Drivhuseffekten opstår fordi, Solens stråler let går gennem luft og glas, mens varme har svært ved at gå gennem glas. Varmen bliver i længere tid inde i drivhuset end ude i det fri, og derfor bliver det varmere inde i et drivhus end udenfor drivhuset.

Men hvad er så sammenhængen mellem varmen i et drivhus og Jordens klima?

Du ved det sikkert godt:

Den luft, der er i atmosfæren, består af flere forskellige luftarter. Der er blandt andet ilt, kvælstof, vanddamp og kuldioxid (= CO2).

Nogle af disse luftarter virker ligesom glasset i et drivhus: Solens stråler kan let gå gennem luftarterne, men varmen har svært ved at komme gennem nogle af luftarterne. De luftarter, der virker som glasset i et drivhus kaldesdrivhusgasser.

Drivhusgasserne i atmosfæren forhindrer varmen fra Jorden i hurtigt at forsvinde ud i rummet. Det er godt, at der er drivhusgasser, for ellers ville Jorden være for kold til, at vi kunne leve på den.

De vigtigste drivhusgasser er kuldioxid (CO2) og vanddamp.

I de fire andre kapitler kan du læse om, hvorfor klimaet vil forandre sig på grund af drivhuseffekten. I dette tema (CO2 i hverdagen) vil vi opfordre dig til selv at undersøge drivhuseffektens betydning for planter, dyr og mennesker.