Bue Logo Til forsiden

Slipstrøm

oekolariet_viden-om_billede.jpg

En naturlig energisparer


Når fugle flyver i flok, flyver de ofte i et bestemt mønster. De tegner et V på himlen og derfor kaldes mønsteret for en V-formation. Fuglene flyver i dette mønster for at spare energi.

Den fugl som flyver forrest bryder luften med sine vinger, så der skabes et område med lavere tryk lige bag dens vingefang. Anden luft kommer nedefra for at udligne trykket, og den bagvedliggende fugl lader sig bære af denne luftstrøm. På den måde kan de fugle, som flyver bagerst i flokken, komme fremad med færre vingeslag end den forreste fugl. Derved sparer fuglene på deres kræfter – dvs. de sparer energi.

Samme princip benyttes indenfor flere sportsgrene som fx cykling og motorsport. Ved at køre tæt bag en anden deltager sparer en cykelrytter fx op mod 30 procent af sin energi, fordi man ikke selv skal flytte alle luftens molekyler. Derfor kører cykelryttere ofte tæt i et samlet felt. Ulempen er at de mister udsyn, og derfor er risikoen for styrt større.

Slipstrøm

FAKTA

Slipstrømsprincippet gælder også i vand. Delfin-unger kan fx spare helt op til 65 procent energi, når de svømmer på linje med moderens hale.

KILDER