Bue Logo Til forsiden

Trykluft

oekolariet_viden-om_billede.jpg

En slagkraftig energitank


I samme øjeblik luft (eller gas) er spærret inde i en beholder med faste flader, kan man øge trykket ved at presse luften sammen. Den indespærrede luft i fx en cykelslange eller en ballon er et eksempel på trykluft. Uden en knude på ballonen eller en lukket ventil i cykeldækket vil den indespærrede luft slippe ud, fordi luftens tryk i ballon og cykeldæk er flere gange større end det tryk, atmosfæren udøver udefra.

Oekolariet _luftens -tryk

Trykluft består af komprimeret atmosfærisk luft – altså luft, som er presset sammen. Sammenpresset luft (og andre gasarter) bruges til at overføre tryk og energi mange steder i vores dagligdag og i industrien: Cykelpumper, blæsebælge, kirkeorgler, bremser i lastbiler, sømpistoler og andet trykluftsværktøj, pakkemaskiner m.m. fungerer alle ved hjælp af trykluft.

Alle trykluftsystemer fungerer i princippet ligesom en almindelig cykelpumpe: Luft i en beholder presses sammen ved hjælp af et stempel. Når luften ikke kan presses mere sammen, bliver luften skubbet fremad gennem en slange eller et rør. Når trykket er tilstrækkeligt stort, kan lufttrykket bruges til at udføre et stykke arbejde. Dørene i et tog åbner og lukker fx ved hjælp af trykluft. Spraymaling er et andet eksempel.

FAKTA

Systemer der bruger luft kaldes pneumatiske. Tryk måles i enhederne atm, (atmosfære), Pa (pascal) og bar. Værktøjer baseret på trykluft bruger typisk luft med et tryk på 6 – 10 bar. Visse processer kræver tryk på helt op til 20 bar.

KILDER