Bue Logo Til forsiden

Naturen 1

oekolariet_viden-om_billede.jpg

Denne konkurrence hedder »Energi – nøglen til livet«, for uden energi ville der ikke være noget liv på Jorden. Alt hvad vi foretager os, alle bevægelser og ethvert arbejde, sker ved omsætning af energi. Energi er den kraft, der skal til for at udføre et arbejde.

Du vil således heller ikke kunne løse opgaven – at flytte en klods med lys og luft – uden at omsætte energi. Den energi du skal omsætte for at flytte klodsen, skal således enten komme fra lys og/eller luft eller omsættes ved hjælp af lys og/eller luft.

Men: Kan lys og luft indeholde energi? Kan man flytte noget som helst ved hjælp af lys eller luft? Og hvordan løser man opgaven i praksis?

Oekolariet _naturen -1
Start med at undersøge forskellige metoder og fænomener.

Hvis du ikke allerede har en idé, så start med at undersøge forskellige metoder og fænomener. Her vil vi starte med fænomenet energi.


Energi optræder i forskellige former. Lad os derfor se på de vigtigste energiformer:

  • Beliggenhedsenergi er den energi, der er i en genstand på grund af dens beliggenhed. En elastik der er spændt, en genstand der er løftet op fra jorden, og en ballon der er pustet op, er gode eksempler på beliggenhedsenergi.
  • Bevægelsesenergi er den energi, der er i en genstand på grund af dens bevægelse. En bold der kastes, en genstand der falder, og vinden der blæser, er gode eksempler på bevægelsesenergi.
  • Indre energi er den energi, der er i en genstand i form af varme eller kemiske forbindelser. Et bor der bliver varmt ved gnidning, og den energi der er i sukker og olie, er gode eksempler på indre energi.

 

I det følgende vil vi derfor opfordre dig til at undersøge, hvilke af disse energiformer der er i lys og luft, og hvordan man kan udnytte energien til at flytte en klods fra et sted til et andet.