Bue Logo Til forsiden

Bevægelse i luften

oekolariet_viden-om_billede.jpg

Byg en varmluftballon

I midten af 1700-tallet legede to franske brødre med nogle lette papirsposer. Mens de legede, opdagede de, at hvis de holdt poserne henover en åben varme, steg poserne op mod loftet.

Da de (Joseph og Jacques Montgolfier) blev voksne, fortsatte de deres eksperimenter – nu udendørs med større sække lavet af lærred og silke.

I 1783 fik de deres store gennembrud. Kong Ludvig d. 16. havde overværet et af deres forsøg og gav tilladelse til en bemandet ballonfart.

Brødrene kunne herefter lade verdens første bemandede varmluftballon stige til vejrs over Paris d. 15. oktober 1783. 
Prøv om du kan udnytte de samme principper som brødrene Montgolfier – og derved flytte en klods fra et sted til et andet.

Oekolariet _bevaegelse -i -luften

Jo varmere luften er, jo mindre er luftens vægtfylde. Derfor svæver en ballon med varm luft.
Når du arbejder med varmluftballoner, er det meget vigtigt, at du er yderst forsigtig, hvis du bruger åben ild. Ved forsøg med åben ild skal der være en lærer til stede.

Eksempler på brug af åben ild kunne være: 1 lille stearinlys, 1 sprittablet eller 1 simpel olielampe.
Eksempler på andre varmekilder kunne være: 1 brødrister, 1 hårtørrer eller 1 varmluftspistol.
Men husk plastik kan både smelte og brænde, hvis det bliver for varmt. 

Når luften i din ballon skal varmes op, kan det være en fordel at have et stativ, så ballonen kan hænge med åbningen over varmekilden indtil luften er så varm, at ballonen letter. Men du kan faktisk »nøjes« med at lade Solens lys skinne på ballonen: En tynd, let og sort plastikpose – der er delvist oppustet og lukket i begge ender – vil på en varm dag kunne opsamle så meget solenergi, at den letter fra underlaget.

Det er også vigtigt, at din ballon er lavet af et tæt, let og stærkt materiale. Der findes velegnede papirkurvsposer, der er lavet i tynd plastik.

Brug

  • 1 varmekilde (se forsøgsbeskrivelse)
  • store plastikposer i tynd plast
  • ståltråd og/eller andre materialer til fremstilling af stativ til ballonopsætning

DOWNLOAD