Bue Logo Til forsiden

Øjet

oekolariet_viden-om_billede.jpg

Menneskets fotolinse
Øjnene kan ligesom huden tage skade af ultraviolette stråler. Sneblindhed, svejseøjne og fotokeratitis er alle begreber der bruges om øjne, der har fået for meget ultraviolet stråling.

Øjet fungerer i princippet ligesom et kamera. Nethinden svarer til filmen, og fremkalder billeder i hjernen, når den bliver belyst.

Øjets nethinde er meget følsom og reagerer ligesom huden på de ultraviolette stråler – blot med den forskel, at en alvorlig forbrænding her kan medføre nedsat syn.

Oekolariet _oejet

I dagligdagen beskytter øjenlåget øjet mod de stærke stråler. Hornhinden kan også filtrere mange af de skadelige UV stråler fra, men hvis vi kigger direkte på solen, kan de ultraviolette stråler på få minutter brænde hul i nethinden. Derfor frarådes det at se direkte på solen, også under solformørkelser, for her er det først og fremmest det synlige lys der forsvinder – de usynlige, ultraviolette stråler er der stadig.

Befinder du dig et sted hvor sollyset bliver reflekteret af omgivelserne, er øjnene udsat for dobbelt dosis stråling. Overflader der reflekterer lyset er fx sne, vandoverflader og sand. Under de forhold er det vigtigt at beskytte øjnene mod ultraviolette stråler ved at bære solbriller eller hat. Som tommelfingerregel bør du beskytte dine øjne mod solen hvis de bliver røde, ømme eller på anden måde irriterede.

FAKTA

Øjensygdommen grå stær er i dag den hyppigste årsag til blindhed i verden. For meget sollys firedobler sandsynligheden for at udvikle grå stær som ældre.