
For meget sol kan gøre os syge.
Mennesker har brug for ultraviolet lys for at forblive raske, men for meget uv-lys kan give forbrændinger og hudkræft. Heldigvis beskytter atmosfæren og skyerne os fra det meste af det ultraviolette lys, der kommer fra Solen. Der kommer dog også ultraviolet lys andre steder fra – fx. fra svejsning. Ultravioletter stråler er så fulde af energi, at de kan bryde kemiske bindinger, og derfor er strålerne skadelige for levende celler.
De ultraviolette stråler trænger ikke dybt ned i kroppen. Det er primært huden og øjnene, som kan tage skade af de ultraviolette stråler.
Lysets indhold af ultraviolette stråler afhænger af flere faktorer:
- Hvor højt Solen står på himlen. Omkring halvdelen af dagens UV-stråling falder mellem kl. 12 og 15. I dette tidsrum rammer Solens stråler Jorden med en lige indfaldsvinkel, og derfor er sollyset meget koncentreret midt på dagen. Først og sidst på dagen bliver den samme lysmængde spredt ud over et større areal, og koncentrationen af ultraviolette stråler er derfor relativt lavere.
- Hvor mange skyer der er på himlen. Skyer kan bremse UV-strålerne. Et tyndt skydække stopper ca. 25 procent af strålerne, et lidt tykkere ca. halvdelen, mens kraftige skyer og regn stopper 75 procent.
- Afstanden fra havoverfladen. Jo længere vi fjerner os fra havets overflade, jo tyndere bliver atmosfæren, og en større del af solens ultraviolette stråler når derfor frem til os. Begrebet “højfjeldssol” angiver netop, at strålingen er kraftigere når man bevæger sig op i højden.
FAKTA
UV-indekset er en skala, der fortæller os hvor stærke solens ultraviolette stråler er. Skalaen går fra 0 til 15. I Danmark overstiger tallet sjældent 7, selv ikke på en sommerdag hvor solen skinner fra en skyfri himmel. Omkring ækvator kan UV-tallet komme helt op på 15. Tallet fortæller, hvornår det er særlig vigtigt at beskytte huden. Du finder det aktuelle UV indeks på: www.dmi.dk