Bue Logo Til forsiden

Mineralske råstoffer - Naturens byggesten

Topbanner (1).gif

Et mineral er naturens byggesten. Alt er lavet af mineraler. Videnskabeligt set er mineraler et naturligt stof, der er kendetegnet ved dets specielle opbygning og dets fysiske og kemiske egenskaber.

Når vi kalder mineralerne for råstoffer, er det blot udtryk for, at vi mennesker udnytter mineralerne og ofte med stor økonomisk fortjeneste. Vi betragter mineralerne som råstoffer. Menneskets udvikling er netop forbundet med vores evne til at udnytte Jordens råstoffer. 

De mineralske råstoffer kan inddeles i: 

  • Metaller: Anvendes til rigtig mange forskellige formål. Det er fx jern, som bruges til biler og skelettet i bygninger og mange store konstruktioner, kobber, der bruges i elektriske ledninger og aluminium, der bruges i flyvemaskiner og dåser. Ædle metaller som platin, guld og sølv anvendes både til fx smykker og i mobiltelefoner. 
  • Energi mineraler: Anvendes til at producere elektricitet, brændstof til transport, opvarmning af bygninger og til fremstilling af plastik med mere. Det er kul, olie, naturgas og uran. 
  • Industri mineraler: Kaldes også ikke-metaller og anvendes til fremstilling af en masse særlige produkter som kemikalier, glas, kunstgødning, medicin, plastik og papir med mere. Det er fx salt, kalk, gips, fosfat, kryolit, diamanter og grafit. 
  • Konstruktions materialer: Anvendes til fremstilling af beton, mursten, byggematerialer til huse og veje med mere. Råstoffer af denne type findes ofte i rigelige mængder. Det er fx ler, grus, kalk og granit.

Mineral

Salt Mineral
Uorganisk kemisk forbindelse, der findes i naturen, og som er dannet ved geologiske processer. Næsten alle mineraler har en krystalstruktur.