Bue Logo Til forsiden

M & R til hjælp i hverdagen

oekolariet_viden-om_billede.jpg

Hvis du spørger dine bedsteforældre eller andre ældre personer, hvor mange maskiner der var adgang til, da de var børn, vil de fortælle dig, at det var langt færre end i dag. Bare på den tid der er gået, siden dine forældre var børn, har udviklingen i vores tekniske hjælpemidler været enorm. De sidste mange årtier er der hvert år kommet nye, bedre og mere og mere avancerede maskiner og robotter i vores hverdag.

Maskinerne er i næsten samme tempo blevet billigere, så almindelige mennesker i dag har adgang til langt flere maskiner og hjælpemidler end tidligere. Prøv at gå på opdagelse i teknikkens historie. Find årstal for hvornår forskellige maskiner og hjælpemidler blev opfundet. Mange maskiner bliver i dag fremstillet til – og brugt til – et andet formål, end det de oprindeligt blev opfundet til:

Oekolariet _M-og -R-til -hjaelp -i -hverdagen
Ældre mennesker vil kunne fortælle dig om teknikkens udvikling

Hjælpemidler til arbejdspladsen. 

Mange maskiner er oprindeligt opfundet til brug i serviceerhverv, håndværk, landbrug og industri. Således er opvaskemaskinen oprindeligt opfundet til brug
i restauranter og storkøkkener.

Hjælpemidler til handicappede.
Andre maskiner er oprindeligt blevet opfundet for at lette hverdagen for syge og handicappede personer. Således er den elektroniske fjernbetjening oprindeligt opfundet til hjælp for handicappede.

Hjælpemidler i hjemmet.
I takt med at maskinerne er blevet billigere at købe og lettere at håndtere, er de blevet uundværlige hjælpemidler også i hjemmet. Derfor kan familiernes husholdning i dag som regel klares uden en hjemmegående person.

Hjælpemidler i fremtiden.
Udviklingen vil fortsætte. Allerede i dag kan vi fx købe støvsuger-robotter, der selv kører rundt og klarer den værste støvsugning, mens familien er på arbejde.

På de fire undersider vil vi derfor opfordre dig til at undersøge, hvordan maskiner til hjælp i hverdagen virker, og hvordan du selv kan lave din egen maskine eller robot, der måske kan løse en opgave.