Bue Logo Til forsiden

M & R til krig og ødelæggelse

oekolariet_viden-om_billede.jpg

Historien fortæller os, at der til alle tider og i alle de samfund og de folkeslag, vi kender, har været krige og konflikter mellem menneskene. Menneskene har gennem hele historien udvist stor opfindsomhed og snilde, når det gjaldt om at fremstille maskiner til krig og ødelæggelse.

Mange af de maskiner og de ting, vi i dag bruger i hverdagen, er oprindeligt opfundet og udviklet af militære årsager. Internettet er således en videreudvikling af nogle forsøg, som militæret i USA gennemførte i slutningen af 1960-erne, for at udvikle et sikkert varslings- og forsvarssystem. Nylon, som bl.a. meget af vores tøj er lavet af, blev opfundet i USA i 1939 til erstatning af silke i faldskærme, fordi krigen forhindrede import af silke.

Oekolariet _krig -og -oedelaeggelse

Mange maskiner er oprindelig opfundet til krig og ødelæggelse.

 

Heldigvis bruges mange af de maskiner, der oprindeligt blev opfundet til krig og ødelæggelse således nu til fredelige formål.


Maskiner til forsvar
En væsentlig del af et lands forsvar består i at kunne sende varsel ud om fjendens bevægelser. Gennem årtusinder foregik dette ved hjælp af budbringere til fods eller til hest. Først med opfindelsen af telegrafen i 1840 lykkedes det at udvikle telekommunikation, der virker ved elektrisk energi.

Maskiner til spionage
Mange sindrige opfindelser er blevet udtænkt, for at kunne indsamle viden om fjendens planer og fjendens bevægelser. Ubåde er således blevet brugt til spionage og andre militære formål siden den amerikanske frihedskrig i 1776.

Maskiner til angreb
Kastemaskiner (cirka 500 f. Kr.), krudt (cirka 150 f. Kr.), kanoner (cirka 1200
e. Kr.), musketter, geværer, pistoler, granater, revolvere, maskingeværer, missiler – listen over våben og maskiner til brug under angreb er næsten uendelig. Men selv krudt og andre sprængstoffer kan bruges – og bliver brugt – til fredelige formål og til forbedring af menneskers levevilkår.

På de to undersider vil vi derfor opfordre dig til at undersøge, hvordan maskiner til forsvar, spionage og/eller angreb virker, og hvordan man kan udnytte de samme principper i maskiner eller robotter til fredelige formål.