Bue Logo Til forsiden

M & R til sjov og ballade

oekolariet_viden-om_billede.jpg

Se dig om på dit værelse, i dit hjem og alle de andre steder, hvor du færdes i din hverdag. Overalt vil du kunne finde maskiner.

Der findes:

  • Maskiner til forskellige formål.
  • Maskiner i forskellige størrelser.
  • Maskiner i forskellig udformning.
  • Maskiner med forskellig virkemåde.
  • Maskiner med forskellig energitilførsel.
  • Maskiner med forskellig styring.

 

Oekolariet _M-og -R-til -sjov -og -ballade

 En maskine er et apparat, der ved hjælp af energi kan løse en opgave.

  

Prøv at lave en liste over alle de maskiner du kan komme i tanke om.
Prøv at sortere de maskiner, der står på din liste efter det formål, maskinen skal bruges til.
Husk: En maskine er et apparat, der ved hjælp af tilført energi kan udføre et arbejde. Mekanisk, elektrisk og elektronisk legetøj er maskiner, der er fremstillet til sjov og ballade.

Mekanisk legetøj
 og andre mekaniske maskiner virker ved, at energien tilføres ved hjælp af et håndsving, en fjeder, en benzindrevet motor eller andre ikke elektriske energikilder.

Elektrisk legetøj
 og andre elektriske maskiner er apparater, der virker ved hjælp af elektrisk energi, der tilføres fra et batteri eller fra et kraftværk.

Elektronisk legetøj
 og andre elektroniske maskiner er elektriske apparater, der indeholder elektroniske komponenter, som fx transistorer og mikrochips i radioer, tv og pc’er.
Fælles for alle maskiner er, at de skal bruge (omdanne) energi til det arbejde, maskinen skal udføre, eller til den opgave maskinen skal løse. 

Uanset om elektriciteten kommer fra et batteri eller et kraftværk, så skabes der forurening, hver gang du bruger dit elektriske og/eller elektroniske legetøj.
Mekanisk legetøj og andre mekaniske maskiner, der virker ved hjælp af energi, du selv tilfører apparatet, skaber derimod ikke forurening.

I de 4 forsøg der hører til dette kapitel vil vi derfor opfordre dig til at undersøge, hvor dit legetøj får energien fra, hvordan du kan lege uden at forurene og hvordan man kan lave sit eget legetøj.