Bue Logo Til forsiden

Robotarme i rummet

hvad er en robot.jpg

På den Internationale Rumstation er en robotarm til stor hjælp for astronauterne. Det er meningen, at astronauterne skal bruge deres tid på forskning, men de må også bruge tid på at vedligeholde og reparere stationen.

Uden på Rumstationen er der en avanceret robotarm, der er lavet i Canada: Canadarm2. Armen kan vandre rundt og flytte tunge dele rundt på stationen – fx når et modul eller udstyr skal flyttes eller monteres. Et overvågningssystem gør det muligt for astronauterne at styre og overvåge armens arbejde indefra. Astronauterne bruger dog også armen, når de er på rumvandring udenfor Rumstationen. 

Armen har et skulderled, et albueled og to håndled – et i hver ende. Leddene giver robotarmen frihed til at flytte både sig selv og dele, der skal monteres på Rumstationen. 

Andre robotarme i rummet
En anden robotarm, der er blevet brugt meget i rummet er Canadarm 1. Den sidder i lastrummet på de amerikanske rumfærger og er bl.a. blevet brugt til at udsætte og indfange satellitter, men også til at udføre opgaver, når rumfærgen har været koblet sammen med Rumstationen.

I 2012 er det planlagt, at den russiske del af Rumstationen skal udstyres med robotarmen ERA (European Robot Arm), der er bygget af det europæiske rumagentur (ESA). Det danske firma Terma A/S har leveret styringssoftware til ERA.

Fakta om den Internationale Rumstation

  • Rumstationen er et samarbejde mellem USA, Rusland, Europa (ESA), Canada og Japan.
  • Rumstationen består af forskellige moduler, der hører til forskellige lande: Rusland, USA, Europa og Japan.
  • Første modul blev sendt op i 1998, men Rumstationen er først nu ved at være færdigbygget.
  • Den flyver i en højde af ca. 350 km med en fart af omkring 27.500 km i timen, men kan alligevel let ses med det blotte øje fra Jorden.
  • Rumstationen er 110 meter lang og 74 meter bred.
  • Der normalt seks astronauter på stationen af gangen.

Robotarme i rummet

"Hold nu godt fast Canadarm2!"