Bue Logo Til forsiden

Spise

mennesker i rummet.jpg

Fra tuber til rejecocktails
Rum-mad har udviklet sig kolossalt siden de første mennesker blev sendt i rummet og måtte leve af mad på tube og små terninger, der kunne spises i en mundfuld. I dag vælger astronauterne selv en menu for syv dage af gangen, inden de tager af sted. Amerikanerne leverer den ene halvdel af forsyningerne til ISS og russerne den anden. Næringsindholdet er nøje afstemt, og astronauternes tilstand tjekkes løbende fra Jorden. 

Maden er behandlet, så den kan holde sig længe og er let at tilberede enten ved opvarmning eller ved tilførsel af vand. Den skal også være nem at spise i vægtløs tilstand:

  • Dehydreret mad har fået fjernet vandet. Det er ikke så tungt, og tilberedes let ved at få tilført vand. Det opbevares i poser og kan være supper, gryderetter, sågar rejecocktails og morgenmadsprodukter som fx cornflakes, der ligger i en pose med pulvermælk og evt. sukker.
  • Varmebehandlet mad har fået dræbt alle skadelige bakterier og opbevares ofte i dåser eller små beholdere, der blot skal varmes. Det kan være frugt, fisk, gryderetter, desserter m.m. Maden spises direkte fra beholderen.
  • Strålebehandlet mad er meget lig det varmebehandlede, og tilberedes på samme måde.
  • Naturlig mad er især snacks såsom nødder, kager og müslibarer samt frisk frugt, der dog skal spises efter nogle dage.

 

Skemad
Maden holdes fast med velcro på en bakke eller køkkenbordet i det russiske Zvezda-modul. Bakken holdes også fast på astronauternes skød med stropper. Maden spises direkte fra beholderen eller posen, så det ikke flyver rundt i det vægtløse rum. Væde eller sovs på maden får det til at klistre til skeen, som er det foretrukne spiseredskab. Få har gennem tiden forsøgt sig med spisepinde! 

Flyvske dråber
Drikkevarerne er pulver, der blandes med vand. Der er kun varmt vand på ISS. Ønskes kolde drikke, placeres væsken på et køligt sted først. Krummer og vanddråber skal undgås, da de vil flyve rundt og kan skade det tekniske udstyr om bord. Derfor indtages alle væsker direkte fra pose, og hvede-tortillas er favoritbrødet, da det ikke krummer. Astronauterne kan dog for sjov ”lege” og eksperimentere med væsker. (Se klip med Dan Barry, der leger med dråber – fra Kolja)

Fremtidens rum-mad
Det er en stor udfordring at sørge for den rigtige ernæring på rumrejser, og når mennesket i fremtiden skal på længere rumrejser, skal holdbarheden forlænges væsentligt.

I dag er mad til ISS lavet til at holde sig frisk i 18 måneder. Skal vi nogensinde til Mars, skal holdbarheden forlænges med måske helt op til 5 år. Der laves i dag forsøg med frugt og grønt, der kan dyrkes i rummet og anvendes uden tilberedning: salat, spinat, gulerødder, tomater, løg, radiser, peberfrugter, jordbær, urter og kål. Skal der etableres en egentlig rumbase fx på Månen, vil det være nødvendigt at dyrke sin egen mad, som også skal kunne tilberedes.

Spise

Spise

Foto: NASA - Astronauterne spiser et fælles måltid i Zvezda modulet

Vidste du, at...

Andreas Mogensen serverede sprængt oksepidsbryst og vanilierand med rabarber til dessert for de andre astronauter?

Retten er udviklet specialt af den danske chefkok Thorsten Schmidt.