Bue Logo Til forsiden

Mørkt stof

fakta om rummet.jpg

Oekolariet _moekt -stof

Forskerne ved ikke præcist, hvad mørkt stof er, da det hverken udsender lys eller stråling, og derfor kan astronomerne ikke måle direkte på det. Dette mystiske mørke stof udsender ikke lys, men påvirker alligevel sine omgivelser med sin tyngdekraft. 

Mængden af mørkt stof
· ca. 23 procent af universet som helhed består af mørkt stof.
· universets store galakser og samlinger af galakser (galaksehobe) indeholder op mod 90 procent mørkt stof. 

Denne konklusion er baseret på astronomernes formodninger og iagttagelser af, hvordan spiralgalakser roterer, og hvordan galaksehobe afbøjer lyset fra fjerne bagvedliggende galakser. 

Kilden til struktur
Selvom det mørke stofs natur stadig er ukendt, er de fleste rumforskere af den opfattelse, at det mørke stof har spillet en stor rolle for dannelsen af struktur i universet. I universets tidligste barndom – kort tid efter det såkaldte big bang – kunne det mørke stof nemlig klumpe sig sammen på et tidligere tidspunkt end det almindelige, lysende stof. Denne 'tyvstart' skabte overtætte områder i universet, som senere kunne samle det lysende stof, så galakser kunne fødes.

Mørkt stof, fotograferet af Hubble teleskopet. Billedet viser hvordan Mørkt stof gradvist klumper sammen efterhånden som det giver efter for tyngdekraften.