Bue Logo Til forsiden

Saturn

fakta om rummet.jpg

Oekolariet _saturnFoto: NASA

Saturn er uden tvivl den smukkeste planet i Solsystemet. Det skyldes planetens imponerende ringsystem, der måske er en måne, som er blevet flået i stykker af planetens tyngdekraft.

Selv i en lille stjernekikkert ses planetens meget smukke ringsystem. Set med teleskoper på Jorden ser ringen ud til at bestå af tre dele, men rumsonder har vist, at der i virkeligheden er tale om tusindvis af ringe. 

Ringen
Ringen består af is og isbelagte småsten. De største stumper er ca. på størrelse med en bus, mens de fleste 'ring-stumper' kun er få centimeter store. Astronomerne formoder, at ringen er blevet dannet, da en eller flere måner kom for tæt på planeten og blev flået i stykker af planetens tyngdekraft. 

Fakta om Saturn:

  • Solsystemets næststørste planet med en diameter på 120 536 km
  • Et kredsløb tager 29,5 Jordår 
  • Roterer om sin akse på 10,23 timer
  • Er en gasplanet
  • Atmosfæren består af 96,3 % brint og 3,3 % helium
  • Har 62 måner – de fleste ganske små, men den største Titan, er Solsystemets næststørste måne

Saturn

Foto: NASA - Nærbillede af Saturns ringe - med kunstige farver

Vidste du at...

 -  I juli 2004 ankom rumsonden Cassini til Saturn, og den medbragte den europæiske minisonde, Huygens, der blev landsat på Titan i januar 2005? Titan har en meget tæt atmosfære, og planetforskerne mener, at forholdene på Titan minder om Jorden, da den var meget ung. Det er derfor ikke utænkeligt, at undersøgelserne af Titan kan give ny viden om, hvordan livet er opstået