Bue Logo Til forsiden

Fantastiske opdagelser – Galakser

udforskning af rummet.jpg

Det er i galakserne, det sker. Her er øer af aktivitet i et ellers tomt hav. Derfor har Hubble lavet mange fantastiske observationer af Universets galakser.

Supernova
Også før Hubble har forskerne kendt til eksploderende stjerner – supernovaer – der udsender gammastråling i glimt så stærke, at det svarer til 10 millioner milliarder sole. Men ikke alle supernovaer udsender gammastråling, og det har observationer med Hubble måske givet en forklaring på: Stjerner, der indeholder små mængder metal, har mere masse, når de dør, og de producerer derfor sorte huller og udsender gammastråling. Stjerner med meget metal, bliver til såkaldte neutronstjerner, der ikke udsender gammastråling. Passer det, er observationer af et gamma glimt forvarslet om fødslen af et sort hul.

 
Galakse sammenstød
Galakser bliver tiltrukket af hinanden på grund af tyngdekraften, støder sammen og smelter sammen. Det var oftere tilfældet i det ”unge” Univers, end i dag. Selv vores egen galakse Mælkevejen og dens nærmeste nabo Andromedagalaksen er gennem tiden vokset ved at opsluge mindre galakser, der har ligget tæt på. Og om ca. tre milliarder år vil Mælkevejen og Andromedagalaksen smelte sammen til en stor galakse.


Når stjerner dør
Mellemstore stjerner som Solen ender deres dage ved at udsende store bobler af gas i de sidste ca. 10.000 år af deres levetid for til sidst at ende som en såkaldt hvid dværgstjerne. Strålingen herfra får gasboblerne til at lyse. Det har Hubble taget de mest fantastiske billeder af. Bl.a. ”Katteøje-tågen”, som viser, at gasboblerne er blevet udsendt af flere omgange, og ikke i et ”dødsgylp”, idet materiale fra gamle gasbobler hænger sammen med nye udbrud.