Bue Logo Til forsiden

Jupiters hemmelighed

udforskning af rummet.jpg

Jupiter er Solsystemets største planet og vejer dobbelt så meget som resten af solsystemets planeter tilsammen. Dens diameter er godt 11 gange større end Jordens og den ligger mellem 600 millioner og 968 millioner km fra Jorden alt efter, hvor i kredsløbet planeterne befinder sig.
Der er flere teorier om dannelsen af Solsystemet. Jupiter var muligvis en af de første planeter, der blev dannet, og Jupiters kerne indeholder sandsynligvis nogle af alle de ”rester”, planeterne blev skabt af efter Solens dannelse. Derfor kan Jupiter være en nøgle til at forstå, hvordan det hele opstod. 

Oekolariet _jupiters -hemmelighedDe mange skylag over Jupiter Foto: Nasa/JPL

Planet-rester”
Alle teorier begynder med, at Solen blev dannet, da en gigantisk sky af brint, helium og støv kollapsede. Man skal forstille sig, at skyen begyndte at snurre rundt og til sidst efterlod en lille skive af rester, der kredsede om den nyfødte stjerne - Solen. Resterne flød efterhånden sammen og blev til planeter. Jupiter består mest af brint og helium, fordi planeten må have indfanget en del af disse rester. Forskerne ved bare ikke hvordan, og hvad resterne præcis bestod af. Blev en kerne dannet først, der efterhånden sugede alt gassen til sig ved hjælp af sin tyngdekraft, eller var det en ustabil del af skyen af støv og brint, der satte dannelsen af planeterne i gang?

Is – nøglen til livet?
Forskerne vil også gerne blive klogere på, hvilken rolle forekomsten af is har spillet i dannelsen af Solsystemet. De rester, som planeterne blev dannet af, indeholdt nemlig også is. Forskerne mener, isen kan være nøglen til livet, som vi kender det her på Jorden, da is kan have været bærere af både vand og kulstof – kilden til livets opståen på Jorden.

Video: NASA/JPL