Bue Logo Til forsiden

Udforskning af Mars – de første besøg

udforskning af rummet.jpg

Op gennem 1960’erne sendte NASA flere ubemandede rumsonder forbi Mars, der tog billeder, så godt de nu kunne. I 1970’erne blev udforskningen af Mars mere intens med sonder, der gik i kredsløb om planeten og landede på overfladen. Sonderne Viking 1 og 2 leverede de første nærbilleder af Mars’ røde, stenede overflade. Viking 1 og 2 var aktive i hhv. mere end seks og næsten fire år og står stadig på Mars.
Også andre lande som fx England og Rusland har forsøgt at sende små stationære sonder til Mars gennem tiderne, men uden held. Det er NASA’s små mobile robotter, der de senere år har leveret helt enestående billeder og videnskabelige opdagelser fra Mars.


Sojourner: Første mobile robot på Mars 
I 1997 landsatte NASA for første gang en lille mobil robot ved navn Sojourner på Mars. Den var del af missionen Pathfinder og ankom i et landingsmodul, pakket ind i kæmpe balloner – en slags airbags. Efter sikker landing kørte Sojourner ud på Mars ad en lille rampe. Den var ikke særlig stor og er blevet sammenlignet med en mikroovn på et skateboard. I næsten tre måneder kørte den rundt på Mars med en maksimumfart på ca. 60 cm i minuttet og tog billeder og undersøgte sten. Dens batterier blev ladet op af solceller.


Danske magneter på Mars
Pathfinder-landingsmodulet var bl.a. udstyret med magneter, der skulle opsamle støv. Alt støv på Mars er jernholdigt og derfor magnetisk. Magneterne er lavet af danske forskere fra Københavns Universitet og blev danskernes ”billet” til at deltage i flere marsmissioner.

Oekolariet _udforskning -af -marsLige landet - ballonerne ligger omkring Sojourner Foto: NASA

 

Udforskning af Mars

Foto af den første mobile robot, Sojourner, på Mars. Billedet er taget fra landingsmodulet, som den lige er kørt væk fra. Foto: NASA

Udforskning af Mars

Fotos: NASA Taget under Sojourners besøg på Mars

Du kan selv gå på opdagelse på Mars med Google Maps og Google Earth.

Google Mars

Instruktionsvideo til at bruge Google Earth