Bue Logo Til forsiden

Sig goddag til din mobiltelefon

oekolariet_viden-om_billede.jpg

Når du køber en ny mobiltelefon, står du måske med resterne af den gamle i hånden! Når du afleverer din gamle mobil til genbrug sammen med alt mulig andet elektronikaffald, bliver det hele skilt ad og råstofferne smeltes om og genbruges til nye produkter - fx til din nye mobiltelefon.

Iphone

Her kan du se, hvor mange forskellige metaller og andre råstoffer, der bliver taget ud, smeltet om og genanvendt fra elektronikaffald:

 1. Batteriboremaskine: Plastik, kobber, jern og batterier - enten lithium-Ion eller metalhybrid.
 2. Fladskærm med indbygget DVD: Plastik og LCD-skærm, der genbruges som reservedele. Printkort med bl.a. guld, sølv, kobber palladium og tantal.
 3. Guitar til spillekonsol: Plastik og kontakter med guldbelægning.
 4. Grafikkort og bundkort til PC: Plastik og især guld, sølv, kobber, palladium og tantal. 
 5. Mobiltelefoner: plastik, guld, sølv, kobber, palladium og tantal, genbruges især. Man er endnu ikke i stand til at genbruge de sjældne jordarter, men man arbejder på at udvikle en teknik, der gør det muligt.
 6. RAM-kort: guld, sølv, kobber, palladium og tantal.
 7. Spillekonsol: Plastik, jern samt printkort med guld, sølv, kobber og palladium
 8. Bærbar PC: Plastik og jern samt printkort med guld, sølv, kobber, palladium og tantal.
 9. Termometer: Plastik og LCD-display, der genbruges som reservedele.
 10. Kaffemaskine: Plastik, stål og kobber
 11. Håndmikser: Plastik og kobber.
 12. Stavblender: Plastik, stål og kobber.
 13. Digitalbox til TV: Plastik og jern samt printkort med guld, sølv, kobber og palladium.
 14. Glattejern: Plastik og lidt kobber i ledninger samt varmelegeme.

Fakta om elektronikaffald

Der indsamles årligt over 40.000 tons elektronikskrot i Danmark, samt mere end 50.000 tons hårde hvidevarer. Dermed når Danmark op på ca. 18 kg. indsamlet elektronikaffald pr. indbygger, og er sammen med de øvrige skandinaviske lande, duks i Europa. Ifølge det europæiskeWEEE-direktiv (Waste Electric and Electronic Equipment) skal der min indsamles 4 kg. pr. borger.

Averhoff A/S
Averhoff A/S indsamler og miljøbehandler ca. 17.000 tons elektronikskrot om året. Virksomheden indsamler på stort set samtlige genbrugspladser i Jylland og på Fyn. Skrottet køres til anlægget i Aarhus, der adskiller skrottet i forskellige metaller og råvarer, som sælges til genvindingsindustrien, der laver nyt jern, stål, kobber etc. 

Koncentrationen af ædelmetaller er ca. 3 gange så stor i elektronikskrot pr. ton, ammenlignet med normal minedrift. Dermed spares der også store mængder energi og CO2 på denne form for genvinding.