
Grønland har omkring 57.000 indbyggere - Vejle by har til sammenligning ca. 51.000. Der er ikke de rette kompetencer i Grønland til at kunne besætte de tusindvis af arbejdspladser, der sandsynligvis vil komme i råstofindustrien i de kommende år. Derfor skal der hentes udenlandsk arbejdskraft.
Debat
I forbindelse med planerne om åbningen af et stort aluminiums-smelteværk og tilhørende vandkraftværk ved Maniitsoq, har det været på tale at importere flere tusinde kinesiske arbejdere. Ligeså i forbindelse med etablering af en jernmine ved Isua. Det skaber debat omkring arbejdsforhold og mindsteløn i det grønlandske samfund.
Ny storskalalov
Udfordringen er at undgå social dumping og skabe arbejdsvilkår, som også grønlænderne kan leve med. I 2012 vedtog Grønlands regering, at udenlandsk arbejdskraft i forbindelse med storskalaprojekter kan gå til lavere løn og bl.a. ikke have samme ret til ferie som grønlænderne. Minimumslønnen i Storskalaloven, som den kaldes, er på 80,41 kr. i timen med indbygget mulighed for, at arbejdsmarkedets parter kan forhandle en højere timeløn
”Grønland er et dyrt land at etablere sig i (…) Derfor er brugen af udenlandsk arbejdskraft til en international løn en mulighed, vi ønsker at benytte os af”.
Ove Karl Bertelsen, Grønlands tidligere råstofminister.
Åbningstider
Åben alle ugens dage
kl. 10:00 - 16:00
inkl. weekender og helligdage
Vinterlukket: december og januar