Bue Logo Til forsiden

Skru op for grøntsagerne

Denne film fortæller jer om verdensmål nr. 2, 13 og 15: Stop sult, Klimaindsats og Livet på land. Hver dag lever næsten 1 milliard mennesker på jorden uden mulighed for tilstrækkelig mad. Det er specielt mennesker i de afrikanske lande samt Sydøstasien.

Det kan være svært at forstå, at der nogle steder er mangel på mad, når der andre steder kæmpes med overvægt. "Hvorfor skal vi spise så mange grøntsager i stedet for kød?" spørger mange ofte om. Her er nogle af svarene:

Vi bliver flere og flere mennesker på jorden og optager rigtig meget plads til os selv, vores byer og vores mad. Når vi bruger meget plads, er der ikke så meget plads til de vilde dyr. Det har den konsekvens, at nogle arter er truet eller helt uddøde. Denne udvikling kan vi ændre på, hvis vi bl.a. ændrer på vores madvaner. Hvis vi skærer ned og udskifter kødprotein med planteprotein, kan der blive mere plads til de vilde dyr og planter.

Ligeledes udledes der store mængder drivhusgasser som metangas, CO2 og lattergas, når vi producerer kød, så her kan vi ved at spise flere grøntsager mindske udledningen af drivhusgasser.

Og sidst men ikke mindst kan vi ved at udskifte kød med grøntsager være med til at sikre, at der kan produceres mad nok til alle. Dvs. at det også bidrager til at stoppe sult.

Så hvis vi skærer ned på vores kødforbrug, kan vi være med til at sørge for, at der bliver mere plads til vilde dyr og planter i naturen, og vi kan være med til at bremse klimaforandringerne og stoppe sult i verden.

Her på siden er der ideer til, hvordan vi kan udskifte kød med mere bæredygtige grøntsager og samtidig få en næringsholdig kost. Her er også gode links til, hvis du gerne vil vide mere om bæredygtig mad.

På ASTRA's hjemmeside kan du fx hente folderen "Bliv klog på bæredygtighed og mad":

Du kan også finde mere om bæredygtig mad her på Økolariet hjemmeside

 

Gå til oversigten over
Vild med Verdensmålene

Her er 2 gode inspirationskilder til at skrue op
for grøntsagerne og mindske kødforbruget

Download hæftet
Klimacool i køkkenet med Micki og Gorm:
GO COOK har lavet et fantastisk hæfte, hvis man gerne vil spise mere klimavenligt. Her er spændende opskrifter samt gode illustrationer til, hvorfor vi bør skære ned for vores kødforbrug. Hent hæftet på COOP's hjemmeside for skoler.

Du kan også prøve at lave denne lækre grøntsagslasagne. Klik på opskriften for at downloade.

 

Plads til 9 milliarder mennesker på Jorden
- i filmen fortæller Niels Nørgaard, Økolariet om, hvordan vi kan bevare plads til vild natur og skaffe fødevarer til Jordens hastigt voksende befolkning.