Bue Logo Til forsiden

Hvor kommer drikkevandet fra?

Denne lille film fortæller dig om verdensmål nr. 6: Rent vand og sanitet. Nogle mennesker her på jorden har ikke adgang til rent vand og sanitet – som vi har her i Danmark. Faktisk lever hvert 10. menneske på jorden hver dag uden mulighed for at få rent vand at drikke.

Det kan være svært at forstå, at der nogle steder er mangel på rent vand, når mere end 70 % af jordens overflade er dækket af vand. Måske du også har undret dig over, hvor det rene vand, der kommer ud af din vandhane, kommer fra.

Sabrina Rand fra Økolariet fortæller i denne film om vandets kredsløb, der styres helt naturligt uden hjælp fra teknik og mennesker.

Der laves i filmen en aktivitet, hvor du derhjemme selv kan prøve at efterligne vandets kredsløb. Det kan give dig en forståelse for, at det er det samme vand, der kører i kredsløb og bruges igen og igen.

Filmen fortæller også, hvordan noget vand siver ned i jorden og danner vores grundvand. Det er dette vand vi kan pumpe op til vandværker og sende ud til vores huse, uden vi yderligere behøver at rense det.

Andre steder i verden, hvor der ikke er adgang til rent vand på samme måde, hentes vandet fx fra søer eller åer. Dette vand er ikke rent og man kan blive syg af at drikke det. FN arbejder for at vi med verdensmål nr. 6 kan sikre, at alle får adgang til rent vand inden år 2030.

 

Disse hjemmesider er gode,
hvis du gerne vil vide mere om vandets kredsløb:

Vandetsvej.dk

Geus.dk

 

Gå til oversigten over
Vild med Verdensmålene

Lav et eksperiment

Hvis du vil prøve at udvide dine eksperimenter med vandkredsløbet, kan du følge denne vejledning (tryk på billedet) og se, om du kan få lavet så godt et kredsløb, at du kan få karsefrø til at vokse og overleve.
Du kan med fordel prøve at stille forsøget op ude i solen. 

Hjemmesiden Vandetsvej.dk har en række små film, der fortæller om vandets kredsløb. Her er den første af dem:

Du kan finde flere film om vandets kredsløb her på hjemmesiden Vandetsvej.dk.

Du kan også følge den lille rumudforsker Paxi, der fortæller de mindste om vandets kredsløb.