Bue Logo Til forsiden

Geotermisk varme

topbanner-vedvarende-energi.jpg

Geotermi udnytter varmen fra jordens indre. Undergrunden producerer varme døgnet rundt uden at forurene eller tære på naturens ressourcer. En tommelfingerregel siger, at temperaturen stiger med 25-30 grader for hver kilometer, man borer ned i undergrunden. I Danmark kan energien udnyttes fra boringer på 0,5 til 3 km’s dybde, hvor vandet pumpes op.

Sådan virker geotermi
De geotermiske anlæg pumper varmt vand fra undergrunden op i fjernvarmeanlæggene. Her løber vandet gennem rørene og varmer radiatorerne. Når vandet har afgivet varmen, pumper man det tilbage, hvor det kom fra.

Der er allerede over 100 geotermiske anlæg i Europa. Danmarks indtil videre eneste geotermiske demonstrationsanlæg, ligger i Thisted og København – og der er planer om endnu et anlæg i Sønderborg. Anlægget i København vil kunne dække det årlige varmebehov i cirka 5.000 almindelige husstande.

Geotermi på Island
I Island får de en stor del af deres energibehov dækket gennem geotermiske anlæg. Her er vandet nogle steder så varmt, at det kan bruges som damp, der driver generatorer.

KILDER

  • DONG Energy
  • Energistyrelsen