Bue Logo Til forsiden

Grønlands Geologi

groenlands-geologi.jpg

De forskellige grundstoffer og mineraler, vi udnytter som råstoffer, findes i mere eller mindre koncentreret form i Grønlands undergrund. Geologer har viden om, hvilke mineraler, der typisk samler sig i forskellige bjergarter, alt efter de forhold, de er dannet under. Derfor kræver det grundlæggende viden og intense undersøgelser af Grønlands geologi for at kunne finde frem til de råstoffer, som fjeldene gemmer på.

Geologerne har fundet mineraler over hele Grønland. Den mest udforskede del er grundfjeldet i Vestgrønland, men der foregår mange andre undersøgelser i andre egne af Grønland. Det er kun en mindre del af alle de registrerede fund, der ind til nu har ført til udnyttelse. Det tager mange år fra den første efterforskning til en mine måske åbner. Gennem de sidste 200 år har der været minedrift i Grønland. På denne skærm har vi valgt at fortælle om en række miner fra nyere tid.

Her på kortet kan du se, hvor der er fundet spændende mineraler, hvor der har været miner før og nu, og hvor de måske kommer i fremtiden. Du kan også få viden om, hvordan Grønland med alle sine råstoffer er dannet. Klik på kortet for at komme til det interaktive kort. Når kortet åbner i et nyt vindue, kan du trykke på de markerede felter på kortet og få mere at vide. Du kan zoome ind og ud ved at højre klikke. God fornøjelse. 

Kort Billede

Klik på kortet for at komme til det interaktive kort. Når kortet åbner i et nyt vindue, kan du trykke på de markerede felter på kortet og få mere at vide. Du kan zoome ind og ud ved at højre klikke. God fornøjelse.

Vidste du, at...

Grønland i gennenm tiden har flyttet sig fra Sydpolen imod Nordpolen?